Actualitate

Ziua naţională a României sărbătorită în toată lumea

1 decembrie este ziua naţională a României şi are o însemnătate specială în societatea noastră. Totodată, această zi marchează un eveniment istoric foarte important: unirea Transilvaniei cu România, în anul 1918. În această zi, românii de pretutindeni sărbătoresc pe stradă, ori acasă alături de cei dragi, potrivit  transparentvews.ro

Spania

Românii de la Madrid se gândesc la cei de acasă. Anul acesta au sărbătorit Ziua Națională cu o șezătoare la Muzeul Costumelor din capitala Spaniei.

Pentru românii din Spania, Ziua Națională este un prilej de reafirmare a identității culturale într-o țară în care au reușit să se integreze perfect.

Membrii asociației “Salva” din Madrid au organizat o șezătoare tradițională la Muzeul Costumelor, unde participanții au învățat să coase costume românești cu mărgele.

Arta costumelor cu mărgele a fost explicată chiar de două artiste populare sosite din România.

Organizatorii și-au dorit să le dedice acest eveniment și celor mici, care au cunoscut astfel o parte din tradițiile străvechi ale părinților lor.

Ca la orice șezătoare, nu puteau să lipsească muzica și în special colindele, oferite de artiști talentați, stabiliți în Spania.

Paris

Zeci de români s-au prins în horă, la Paris, de Ziua Naționala a României.

Deși au ales să trăiască și să muncească în Franța, ei nu au uitat de țara lor și de cei dragi.

Au făcut poze și au filmat, au dansat și au fluturat tricolorul lângă Turnul Eiffel, unul dintre obiectivele emblematice ale Parisului.

La sărbătoare au participat și cetățeni din Republica Moldova. Românii de pe cele două maluri ale Prutului s-au bucurat împreuna de 1 Decembrie!

Moldova

1 decembrie, în R.Moldova au fost organizate mai multe evenimente culturale, iar politicienii au venit cu mesaje de felicitare pentru românii de pretutindeni. Un contingent al Armatei Naţionale a participat, duminică, la parada militară de la Bucureşti. Să spunem că, de Ziua Națională, scriitoarea moldoveană, Tatiana Ţîbuleac, stabilită cu traiul la Paris, a fost decorată de președintele României, Klaus Iohannis, cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler.

”În semn de apreciere pentru activitatea importantă dedicată creaţiei literare, pentru talentul şi profesionalismul de care a dat dovadă de-a lungul activităţii sale, dobândind recunoaştere la nivel european”, preşedintele României a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria A – Literatura, scriitoarei din R.Moldova, Tatiana Ţîbuleac.

”Anul acesta am mulțumit României de mai multe ori. De acolo au venit cele mai sincere gesturi de prietenie și de admirație. Orice premiu mă apropie de unii oameni și mă îndepărtează de alții, știu și văd asta. Sper să ne întâlnim măcar în cărți, unde putem fi noi înșine”, a scris Tatiana Țîbuleac pe pagina sa de Facebook.

”Cu mare placere am participat la Orhei, la sărbătoarea de Ziua Națională a României! La multi ani, romani! Traiasca Romania”. Este mesajul ambasadorului României în R.Moldova, Daniel Ioniță, care a mers astăzi în centrul R.Moldova, la Orhei, să marcheze Ziua Națională.

Dubai

Burj al-Khalifa, cea mai inalta cladire din lume, a fost “imbracata” in culorile steagului nostru, duminica, 1 decembrie, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei.

“La multi ani, Romania! La multi ani tuturor romanilor! Steagul Romaniei pe cel mai inalt turn din lume – Burj Khalifa, DUBAI! Romanii din Emiratele Arabe Unite va saluta! Un vis implinit! Va multumesc dragi romani pentru participarea la acest moment special! Cu aleasa consideratie, Nicoleta Teodorovici, consul general” – este mesajul postat de Consulatul General al Romaniei la Dubai.

Sute de romani au privit emotionati, de la baza cladirii, cum uriasul turn este colorat in rosu, galben si albastru.

Turcia

onsulatul General al României la Izmir a organizat, în aceste zile, o serie de evenimente pentru a marca Ziua Naţională a României şi pentru a promova ţara noastră printre cetăţenii turci şi străini din zonă. Duminică, peste 150 de persoane au participat la un brunch cu preparate exclusiv româneşti, în cadrul primei zile a Săptămânii Culinare Româneşti.

Lucian Ionescu


LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...

Comment here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.