miercuri 15 august 2018 8:36 pm
Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Acasa / News / DOLIU. A MURIT „Doamna matematicii româneşti”
Adpres Market

DOLIU. A MURIT „Doamna matematicii româneşti”

AdpresFM - Radio Online Stations  

Cabiria Andreian Cazacu, prima femeie conferenţiar la Universitatea din Bucureşti, denumită și „doamna matematicii românești” s-a stins din viață la vârsta de 90 de ani, a anunțat „cu profund regret” Academia Română.

„Academicianul Solomon Marcus o numea «doamna matematicii româneşti», «un model de conştiinciozitate şi colegialitate, de corectitudine şi urbanitate, de modestie şi de generozitate», apreciind că «nicio istorie a matematicii româneşti nu va putea omite că profesorul Simion Stoilow a ales-o pentru a-i preda ştafeta». Membrii Academiei Române aduc un pios şi respectuos omagiu la ceasul despărţirii de prof. univ. dr. Cabiria Andreian Cazacu, cercetător pasionat, care şi-a dedicat întreaga viaţă studiului matematicii superioare”, afirmă Biroul de presă al Academiei Române.

Membru de onoare al Academiei Române din 2006, Cabiria Andreian Cazacu a rămas după absolvirea facultății, la Catedra de algebră, la numai 21 de ani, ca asistent universitar, pentru a deveni apoi lector, conferenţiar, profesor şi conducător de doctorat (din 1968), specialitatea Analiză complexă în cadrul Facultăţii de Matematică din Universitatea Bucureşti, fiind aleasă membru onorific al Institutului de Matematică „Simion Stoilow” al Academiei Române şi a fost distinsă cu premiul Ministerului Educaţiei şi Învăţământului (1964), cu premiul „Simion Stoilow” al Academiei Române (1968), cu ordinul „Meritul ştiinţific”, cls. II (1986). Preşedinţia României i-a conferit în anul 2000 Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer.

De asemenea, pe plan internaţional, Cabiria Andreian Cazacu a organizat nouă ediţii ale Seminarului Româno-Finlandez de Analiză Complexă şi a editat câteva volume de lucrări ale acestui seminar, publicate în prestigioasa colecţie „Lecture Notes in Mathematics” la Editura Springer. În 1998 a editat, la Editura World Scientific din Singapore volumul colectiv „Analysis and Topology” dedicat memoriei mentorului său, Simion Stoilow.

Articolul DOLIU. A MURIT „Doamna matematicii româneşti” apare prima dată în ReporterOnline.NET.

AdpresFM - Radio Online Stations  

Play TV Online
Adpres Games - Jocuri Anti Stres


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com